casbalancaSőt biztos :-)

Aki valamit is ad magára filmes szinten, az tudja, honnan van a címben szereplő idézet. Nos igen, a Casablancáról van szó.
Szégyen, nem szégyen, én még csak múlt év elején láttam a filmet. Már régóta terveztem (ilyet már mintha mondtam volna párszor...), ott volt a gépemen, de csak nemrég tudtam rá időt szakítani.

Nem szeretem a romantikus filmeket. Nagyon nem. Csak nagy ritkán találok egyet-egyet amit igazán érdekesnek és értékesnek is találok (pl.: a Singin' in the Rain vagy a The Princess Bride, esetleg a csodálatos It's a Wonderful Life).
Ezek után furán hathat, hogy a Casablancát mégis ezzel, az amúgy felettébb híres zárómondatként elhangzó (mondjuk a fordítás hiányos, angolban így hangzik: "Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship."), címmel vezetem be.
Pedig így lett. Azóta már Mónival is megnéztem, de úgy érzem bármikor képes lennék ismét leülni elé, és végignézni. Kevés ilyen film van, ami ennyire magával ragad, amelyiket bármikor megnézném (azért van egy pár ;-)).
Nem érdemtelenül foglalja el az imdb Top250 13. helyét.

Csak jót tudnék írni a filmről, de most nem kezdem el hosszan sorolni eme remekmű erényeit, inkább összefoglalom azt öt pontban:

1.: Hihetetlen jó karakterekhez hihetetlen jó szereplők hihetetlen jó játéka párosul! Ez hihetetlen :P Humphrey Bogart -ot nagyon szeretem, Ingrid Bergman -ról és az ő arcjátékáról, meg nem lehet elég szuperlatívuszokban beszélni! Ott van még Claude Rains, Peter Lorre (kár, hogy csak pár percig) és Sydney Greenstreet (ez utóbbi kettőt Bogartal egyetemben a Máltai Sólyomban szerettem meg). Nekem csak a Viktor Laszlo -t alakító Paul Henreid tűnt kissé "fakónak".

2.: Ha már a karaktereknél tartunk: mindegyik nagyon szerethető! Az egyszem kivételt Strasser őrnagy, de őt amúgy sem azért rakták bele a filmbe, hogy szeressük. Ricket is szeretjük, még akkor is, ha keményen visszautasítja a menlevelet, Renault kapitányt is szeretjük, még akkor is, ha sok "csintalanságot" követ el, s néha visszaél a posztjával, s folytathatnánk a sort.

3.: 1942 -ben ilyen filmet rendezni, hatalmas merészségre vall. S ha belegondolunk, akkor mit jelentett ez a film az embereknek! Ha most beleborzongok, mikor a Deutschlandlied -et elnyomja a La Marseillaise, akkor abban az időben mit élhettek át az emberek ezeken a jeleneteken! (milyen érdekes, hogy pl a Battle of the Bulge -ben mikor a fiatal német srácok éneklik a Német himnuszt, mennyire más érzést keltenek a nézőben, mint ebben a filmben)

4.: Kertész Miklós (igen, ez a rendező eredeti neve, ugyanis ő magyar származású!!) casblanca rick sam ferrari keze alatt olyannyira megelevenedik Casablanca, hogy szinte sajnáljuk, hogy nem láthatunk bele mélyebben. Egy - két apró jelenet, amivel az ott élők mindennapjait felvillantja, sok pluszt ad a filmélményhez, s a legtöbb humor is innen jön. Az ember, aki mindig mondja: "Óvakodj a keselyűktől", vagy a "What watch? - Ten watch. - Such much?" párbeszéd, Ferrari a törzshelyével, Sam a zongorájával vagy Rick pocakos pincére és még sorolhatnánk. Talán ebben van a film egyik igazi vonzereje.

5.: A nagyon "erős" zene. Ha már az előbb az egyik vonzerőt említettük, akkor itt a másik. Miután először van Bogart és Bergman a színen, onnantól sokszor felhangzik az "As Time Goes By" dallama különféle variánsokban, az adott jelenet érzelmi töltetétől függően. De, mint már említettem, az egyik legfelemelőbb jelentben is a zene játssza a főszerepet (a két himnusz "párharcára" gondolok)

Egy szó mint száz nézze meg mindenki aki teheti, megéri, abszolút 10/10, s nem meglepően (mint azt az 5. pontban ecseteltem) a zenéje is ugyan ilyen értékelést kap tőlem. Még most is a fülemben cseng: "Play it once, Sam... Da-dy-da-dy-da-dum, da-dy-da-dee-da-dum...".

Nos igen, azt hiszem ez egy csodálatos barátság kezdete.

Címkék: kritika film barátság móni casablanca humphrey bogart ingrid bergman

A bejegyzés trackback címe:

https://zogmund.blog.hu/api/trackback/id/tr871684571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása