A tapasztalat ereje

 2010.10.18. 22:04

Nemrég voltunk a kis családdal egy egészség kiállításon. Nem pont a kiállítás miatt mentünk oda, konkréten egy kicsinyeknek való, készségfejlesztő játékokat áruló ismerősünknek a standját akartuk megnézni.
Bálintkát nem annyira érdekelte a dolog, sőt, kifejezetten nyűgös volt, és rám hárult a lenyugtatásának feladata. Gondoltam sétálgatok vele a standok között.

Így lettem fültanúja egy beszélgetésnek, amint egy "csodavizet" eladni próbáló lány győzködte az arra tévedt érdeklődőt. A következő érvet hozta fel a víz mellett: "Gimnazista koromban sűrűn fájt a fejem, így nagyon nehéz volt a tanulás, de amióta elkezdtem fogyasztani ezt a vizet, azóta egyszer sem volt fejfájásom!"
Nem messze tőlünk egy műszer segítségével aurát mérő, és analizáló hölgy mondta "páciensének", hogy miért is lényeges ismerni saját auránkat.
Közben egy plakáton olvastam: "A könyvesbódé mellett kártyajóslás!"

Nos igen. Ha valaki egyszer valamit megtapasztalt, az abban való hitét nagyon nehéz megingatni...
Gondolom a csodás elixírt áruló lányka tényleg hitt a víz gyógyító erejében, hisz ő is attól gyógyult meg (legalábbis úgy gondolta). Az aurát mérő hölgy, abszolút valóságosnak véli az emberi aurát, és annak erejét.
Szintúgy a kártyajós.
(Jó, persze, azért én sem vagyok teljesen naiv, nyilván sokan a haszonlesés céljából beszélnek lyukat a hasunkra, és ők sem hisznek ebben, de pl a lány egyáltalán nem tűnt ilyennek)

Vajon én miért nem hiszek ezekben? Mert nem volt egyikkel sem jó tapasztalatom, vagy semmilyen sem. Nekem egyik sem része a valóságról alkotott elképzelésemnek, nekik viszont igenis valódi.
Azt mondja a Pál a zsidókhoz írt levélben: "A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés." (Zsid. 11:1). Nagyon jó megfogalmazás! Amikben hisznek, az mind valóság a számukra és ha azt mondod, hogy ez csak humbuk, kinevet, lenéz, próbál meggyőzni vagy megsértődik, hisz szerinte ez már nem hit, hanem meggyőződés.

S minderre honnan jött rá? Mert megtapasztalta! A tapasztalatot, pedig már senki nem veszi el...
Valahol szerintem mindenkinek megvan a maga vallása, a maga hite, mindezt pedig a tapasztalatokból merítette. És ez már számunkra többé nem pusztán hit, hanem maga a való világ. Éppen ezért meggyőzni valakit arról, hogy téves a vallása, a világról alkotott képe, nem egyszerű. Észérvekkel szinte lehetetlen. Illetve mégse. Azt kell mondani, hogy "próbáld, ki, hogy ez így van, így működik!". Ha kipróbálta, és neki is úgy működött, nyert ügyed van.

Nem tudom sikerült-e eladni a vizet vagy sem. De ha sikerült is, az még nem sokat ér, ha majd a vevőnek is elmulasztja a baját, na akkor nem csak pénzforrást, de térítőt is talált magának.

Címkék: gondolat vallás hit tapasztalat

A bejegyzés trackback címe:

https://zogmund.blog.hu/api/trackback/id/tr762344428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása