A visszafordíthatatlan

 2010.11.02. 15:33

Kim Ki-duk Idő plakát

Vannak dolog amiken nem lehet módosítani, visszafordítani. Vannak dolgok, amik egyszer megváltoztak, és már sosem lesznek olyanok mint régen.
Ilyen visszafordíthatatlan jelenség az idő is. Nem tudom, hogy ezért adta-e Kim Ki-duk filmjének ezt a címet, de ez is lehet egy értelmezése.

A Shi gan (Idő) a rendező első filmje a trilógiája után (Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz, Bin-Jip, Íj), ezúttal egy Dél-Koreát érzékenyen érintő "problémát" feszeget (bár ez sok nyugati ill. ázsiai országban jelen van, és egyre inkább Európában is), ami nem más mint a plasztikai műtét.
Miért is probléma a plasztikai műtét?? A film erre (is) válaszol. Az biztos, hogy a konzervatív Koreában - ahol régen a lányok még a hajukat sem vágták le, mert arra mint szülőktől kapott örökségre tekintettek - manapság egy fiatal hamarabb kap engedélyt hogy megcsináltassa a szemét, minthogy megkapja apja autójának kulcsát... Statisztikák szerint Dél-Koreában a legnagyobb az egy főre jutó plasztikai műtétek száma.

A történet akár egyszerűnek is mondható, mindenképpen szokványos. Adva van egy pár, a fiú szereti a lányt, a lány a fiút. Egyikőjük - a pár lány tagja (Seh-hee) - úgy gondolja, hogy a másik elégedetlen vele, és biztos valami jobbra, szebbre vágyik, ezért megműtteti magát.
A dolog persze nem úgy sül el, mint ahogy tervezte, s tragikus drámába csap át a cselekmény.
Kim Ki-duk nagyon érzékletesen ábrázolja ezt a tragédiát, és itt most nem csak képekkel (mint azt megszokhattuk tőle) operál, hanem a szavak is nagy erővel hatnak (bár szerintem a legerősebb része a filmnek [SPOILER] amikor Seh-hee a régi arcképét a fejére téve van a színen.[SPOILER VÉGE]

Kim Ki-duk IdőA szereplők játéka talán túl mesterkélt, túl erőltetett (bár lehet, hogy ott tényleg ilyenek az emberek), ezen kell túltennie magát a nézőnek, és akkor nem okoz csalódást a film. Érdemes a különböző helyszíneket is szemügyre venni (szoborpark (erősen WTF), szobák stb.), érdekesek ezek a koreaiak na!
Tavasz, nyár... befejezése mutatja, hogy a tragédia újból és újból bekövetkezik, mert ez is olyan mint az idő: Visszafordíthatatlan.

Erős 8/10 a film, egyedül a színészek fura játékát kell megszokni. A zenéje film alá tökéletes, de semmi több, nem hagy mély nyomot 6/10

Címkék: kritika film time kim ki duk shi gan

A bejegyzés trackback címe:

https://zogmund.blog.hu/api/trackback/id/tr192416277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása