Ó testvér, merre visz utad?

 2009.11.10. 10:46

Tegnap előtt néztem meg Coenék road movie -ját, az O brother, Where Art Thou? -t.
Igazából nem is tudom mikorra lehet datálni a Coen testvérek iránti rokonszenvemet, az első film amit láttam tőlük, az a Fargó volt, ami nálam 6/10, bár így visszagondolva talán túl kritikus voltam azzal a filmmel kapcsolatban. Egy igen sajátságos nyers módon mondja el amit akar, de azóta rájöttem, hogy ez Coen like...

Egyszer a tesóm mutatta King's Singers adaptációban a Down To The River To Pray -t és onnan találtam erre a filmre: nézd már ez a szám ebben a filmben is benne van. Egy két jelenet a youtube -ról meggyőzött, hogy meg kell néznem ezt a filmet. Már egy ideje megvolt, s mint már említettem tegnap előtt megnéztem.

Aranyos country feelinges road movie, könnyen emészthető tanulsággal, és remek színészi játékkal! George Clooney -ből Coenék tudják kihozni a maximumot, ezt már megállapítottam, ez a film is megerősített ebben a kijelentésben. Korunk egyik legnagyobb színésze. De felnő hozzá az egész bagázs, külön kiemelve egyik kedvencemet John Turturrot, talán csak a kis fekete gitáros srác (Chris Tomas King) lóg ki a sorból.

A tanulság kissé szájbarágós ("Egy nagy kincset kerestek... ...Meg fogjátok találni, habár, nem az lesz amire számítotok. De először... Először egy hosszú, nehéz utatok lesz..."), az igazi értékekről, s a vége már-már az általam nagyon nem szeretett hollywoodi giccsparádéba csap át (megjegyzem a film végi ezen ominózus jelenet nézése közben, csak félúton jöttem csak rá, hogy: "hoppá ez az a giccs, amit nagyon nem csípek"), de szerencsére még nem jön a vége főcím, és Coenék egy Gilliemre hajazó befejezéssel végül "megmentik" a film végét.

Összeségében nálam 7/10 (bár a Fargóval összevetve, lehet túl lágy szívű vagyok), kellemes kikapcsolódás, egy kis szájbarágott tanulsággal is (meg van burkolt is, bár az inkább politikakritika, mint tanulság), és alig előforduló káromkodással (igen, kéretik elhinni, ebben a Coen filmben alig káromkodnak!).
A zenéje is telitalálat 8/10, már aki szereti a régimódi countryt. Megyek és hallgatok is egy kis Soggy Bottom Boys -t :-)

Címkék: kritika film john turturro george clooney coen kings singers o brother where art thou

A bejegyzés trackback címe:

https://zogmund.blog.hu/api/trackback/id/tr591514884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokifagyi 2009.11.16. 23:43:20

Coennek 7-t, Szegény Neillnek csak 6ost adtál a közhelyek tárháza ellenére. Az elvárások befolyásolhattak, de pont ezért Coen-t kellett volna lepontoznod!

Csokifagyi 2009.12.25. 06:03:52

Miután kommenteltem, megnéztem az O testvért. Kicsit fogyik lettek a főhősök, de a többi jó. Vallásosak Coenék?

zogmund · http://zogmund.blog.hu 2009.12.30. 20:06:34

@Csokifagyi: Vallásosnak nem hiszem, hogy azok, bár a vak fekete "próféta" érdekes karaktere a filmnek.
süti beállítások módosítása