Élet a Hold túloldalán

 2009.12.03. 16:18

Sokan mondták, hogy ez lesz az év legjobb Sci-Fi -je, ami azért elég merész kijelentés, lévén idén jött ki a District-9 (amiről itt már szót ejtettem), és a Star Trek is, mindenesetre amikor eőlször láttam a Moon című film trailerjét, egyből megfogott a hangulata, így vártam már, hogy megnézzem.

Mondjuk a rendezőről nem lehetett tudni túl sokat, lévén a Moon rendezője (és egyben társírója) Duncan Jones eleddig csak egy rövidfilmet jegyzett... Az embert talán az is visszatarthatja, hogy az egész film gyakorlatilag egyszemélyes (szinte végig Sam Rockwell által megformált Sam Bell van csak a színen). Illetve kettő, de a másik egy robot, GERTY. Azaz három, de a harmadik személy szintén Sam Rockwell, illetve négy, azaz... Na de ne szaladjunk ennyire előre.

A felvezető zseniális, az első tömör egy percben egy riport keretében el is van mondva Földünk szinte minden globális problémájának forrása, s egyből jön is a fiktív megoldás: a Földön fogytán lévő energiaforrásokat a Hold kőzetéből nyerik ki. A Holdon munkálkodó legénység egy emberből áll, minden más automatizálva van. Sam 3 éves szerződést írt alá a céggel, s ez mindjárt lejár, így nemsokára hazatérhet, s viszontláthatja szeretteit, akikkel egy sajnálatos hiba folytán csak off-line kommunikációt folytathat. Ám egy furcsa baleset mindent megváltoztat...

A történetről elég legyen ennyi.

Az események lassan csordogálnak, de mindig feszült figyelemmel nézi az ember a történteket. Nyugtató nézni a filmet a manapság oly divatos "ide-oda rángatom a kamerát" stílus után. Ha belegondolok elég merész dolog volt olyan filmet készíteni, ahol gyakorlatilag csak egy embert nézek folyamatosan (nem is tudom volt-e már ilyen a filmtörténelemben), de szerencsére nagyon jól eltalált, hangulatos kis mozit sikerült összehozni.

Külön érdekesség GERTY (Kevin Spacey adja ahangját), aki a 2001 Űrodüsszeiábol megismert HAL -ra hajaz, de sokkal több emberség van benne (bár lehet, hogy így nem lett emberibb, sokan tartják ugyanis, hogy a 2001 legdrámaibb jelenete amikor HAL könyörög az életéért. Nos ilyet GERTY -től nem kapunk, de jól "játssza" a szerepét).

A vége felé aztán kikristályosodik a sztori, és a mondanivaló is, ami a mai pénzközpontú, kapitalista világban nagyon helyénvaló.

Sajnos azonban nincs meg benne az a plusz, amitől igazán jó egy Sci-Fi (legalábbis szerintem), nem hagy meg nyitott kérdéseket, jórészt lezárja a cselekményt, s legalábbis Sam -re vonatkozóan megoldást is ad. Kár érte.

Ettől függetlenül bátran merem ajánlani mindenkinek, aki szereti a Sci-Fi -t, a személyes drámát, a lassú és értelmes történetvezetést és nyugodtan el tud nézni egy színészt akár 97 percen keresztül is. Nálam 7/10. Tartalmas kis filmecske.

Végül a zenéjéről: egyből meg is szereztem a filmzenét :-) Nagyon jól eltalált, remekül aláfesti a filmet, szinte sehol sem tör erőszakosan az előtérbe, és mindenhol annyi van belőle, amennyi éppen kell. Azért önmagában nem raknám be túl sokáig, de így a film alatt tökéletes. Szóval 8/10

Címkék: kritika film moon sam rockwell duncan jones

A bejegyzés trackback címe:

https://zogmund.blog.hu/api/trackback/id/tr51571494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása